Home / Projecten / Studiedag 'Erfgoed en aarde'

Studiedag 'Erfgoed en aarde'

8/4/2022

17 juni 2022, Provinciehuis Leuven

Cases, interactieve sessies en panelgesprek van 9.30u tot 16 uur

Natuur en cultuur botsen wel eens. Ook erfgoedcollecties zijn niet immuun voor de vier natuurkrachten: water, lucht, aarde en vuur. Om hierover expertise uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven en FARO samen met het Belgische Blauwe Schildcomité en ICOMOS Vlaanderen-Brussel een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en roerend erfgoed. Na twee studiedagen over respectievelijk water en lucht gaat de derde studiedag in op het thema van fysische krachten.

Welke aardse processen in Vlaanderen en Nederland houden een risico in voor cultureel erfgoed in een stedelijke omgeving? Wat is de impact van trillingen (geluid, verkeer) op erfgoed? Wat is de impact van fysische krachten op de gebouwen waar erfgoed zich in bevindt? Hoe schat je deze risico’s in? En hoe kan je je collectie preventief beschermen zonder grote budgetten uit te geven?

De studiedag laat zowel experten als de deelnemers zelf aan het woord. In de interactieve sessies kan je jouw eigen ervaringen delen en samen met de experten de do’s en don’ts voor een veiligere omgeving bespreken. Tot slot gaan experten in gesprek over het beleidskader inzake mechanische beproevingen. Wat zijn de maatregelen hieromtrent vanuit de overheid? Welke financiële ondersteuningen bestaan er?

Inschrijvingen via www.erfgoedlabo.be/registreren.

Deelnemen kost 40 euro. De studiedag gaat door in het Provinciehuis Leuven.

PROGRAMMA

9.00u – 9.30u Aanmelden

9.30u – 9.45u Verwelkoming door Jan De Maeyer, voorzitter bestuur Erfgoedlabo

9.45u – 10.15u Introductie - Collecties in urban geology
Welke aardse processen in Vlaanderen en Nederland houden een risico in voor roerend erfgoed in een stedelijke context? Waar moeten we rekening mee houden? Door Manuel Sintubin, professor geologie (KU Leuven)

10.15u – 10.35u PAUZE

10.35u – 12.00u Keuze uit 2 interactieve werksessies 
SESSIE 1: Mechanische beproevingen op collecties, meer specifiek de impact van trillingen (geluid, verkeer) en schokken (statisch, cyclisch) op erfgoed, door Bill Wei, senior onderzoeker Rijkserfgoedlaboratorium (NL)
of
SESSIE 2: Impact van aardse processen op de gebouwen waar cultureel erfgoed zich bevindt, door Koen Van Balen, directeur Raymond Lemaire-instituut (KU Leuven)

De werksessies vertrekken vanuit de ervaringen en actieve inbreng van de deelnemers. Je kan op voorhand je eigen ervaringen/vragen/cases (liefst met foto) doorsturen, zodat er samen met de experten gezocht kan worden naar concrete do’s en don’ts voor een veiligere omgeving.

12.00u – 13.00u LUNCH

13.00u – 14.30u Keuze uit 2 interactieve werksessies
SESSIE 1: Mechanische beproevingen op collecties, meer specifiek de impact van trillingen (geluid, verkeer) op erfgoed, door Bill Wei, senior onderzoeker Rijkserfgoedlaboratorium (NL)
of
SESSIE 2: Impact van aardse processen op de gebouwen waar cultureel erfgoed zich bevindt, door Koen Van Balen, directeur Raymond Lemaire-instituut (KU Leuven)

14.30u – 14.50u PAUZE

14.50u – 15.50u Panelgesprek 
Tot slot gaan experten in gesprek over een adequate aanpak in het geval van mechanische schade aan collectie en/of gebouw. Welke instanties, experten en hulpmiddelen kunnen je in zo’n geval helpen?
Moderator: Tine Hermans (FARO)
Panelleden: Manuel Sintubin (KU Leuven), Bill Wei (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, NL), Koen Van Balen (Raymond Lemaire-instituut)

INSCHRIJVEN Inschrijven via www.erfgoedlabo.be/registreren

Betaling? Gelieve 40 euro over te schrijven op rekening BE82 736076717768 met vermelding van studiedag aarde + naam deelnemer + organisatie

Factuur nodig? Mail naam bedrijf, adres, e-mail facturatie, eventueel BTW-nr./ondernemingsnr., bestelbonnr. of referentie bestelbon (indien dit moet vermeld worden op de factuur) naar info@erfgoedlabo.be.

Bestelbon nodig? Graag volgende gegevens gebruiken: Erfgoedlabo vzw, Grote Markt 9, 3000 Leuven

Deze studiedag is een initiatief van Erfgoedlabo Leuven, FARO, Belgische Blauwe Schildcomité en ICOMOS-Vlaanderen. In samenwerking met de Deelraad Erfgoed Leuven. 

© Anne-Cathérine Olbrechts
© Anne-Cathérine Olbrechts